ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Проект з енергоефективності у м. Житомирі за фінансування державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації (СЕКО)

Проєкт з енергоефективності у м. Житомирі за фінансування державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації (СЕКО)

Загальна інформація

Відповідно до Рамкової Угоди між Урядом Швейцарської Конфедерації та Урядом України про технічне та фінансове співробітництво, яку було укладено та підписано у м. Києві 13 жовтня 1997 року та ратифіковано Законом України від 14 травня 1999 року «Про ратифікацію Угоди між Урядом України і Урядом Швейцарської Конфедерації про технічне та фінансове співробітництво» та відповідно до рішення сесії Житомирської міської ради від 23.04.2015 р. № 887 «Про підтримку реалізації проєкту «Енергоефективність у м. Житомирі», між Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, містом Житомир та комунальним підприємством «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради (КП «ЖТКЕ») 07.05.2015 р. було укладено Меморандум про взаєморозуміння щодо надання технічної та фінансової допомоги для проєкту з енергоефективності у м. Житомир.

25.10.2019 р. між Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації та Міністерством розвитку громад та територій України, Житомирською міською радою, КП «ЖТКЕ» було укладено новий Меморандум про взаєморозуміння щодо надання технічної та фінансової допомоги для проєкту з енергоефективності у м. Житомир.

Мета проєкту

Загальна мета Проєкту полягає у покращенні інфраструктури міста Житомир та його енергоефективності, впровадженні відновлювальних джерел енергії, розвитку інституційної спроможності та обізнаності з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики в цілях покращення рівня життя, сприяння економічному розвитку та впливу на кліматичні зміни.

На національному рівні Проєкт повинен підвищити обізнаність у питаннях енергоефективності та зробити внесок в зниження енергоємності економіки України.

Проєкт матиме вплив на підвищення сталості енергоменеджменту на місцевому та національному рівнях. Проєкт сприятиме покращенню умов життя та економічному розвитку в місті Житомир, а також підвищенню економічної ефективності та конкурентоздатності КП «ЖТКЕ». Проєкт матиме наслідком отримання містом Житомир та іншими містами-учасниками Європейської енергетичної відзнаки, впровадження сталих енергетичної політики та політики з містопланування міста Житомира, покращення енергоефективності та скорочення викидів парникових газів (ПГ), а також підвищення сталості КП «ЖТКЕ».

Загальна інформація про проєкт

Проєкт матиме наслідком більш стале управління та використання енергоресурсів на території міста з впливом на скорочення викидів СО2 (серед інших), покращення надійності теплопостачання та постачання гарячої води, що підвищить рівень комфорту та життєві стандарти жителів міста Житомир.

Компоненти Проєкту (результати) включають реконструкцію частин системи централізованого теплопостачання міста Житомир у поєднанні із заходами на рівні будинків, що дозволить змінити основу підходу в постачанні тепла у залежності від пропозиції на залежність від попиту. КП «ЖТКЕ» отримає всеохоплюючу технічну допомогу, а місто Житомир отримуватиме підтримку в ході реалізації Європейської енергетичної відзнаки. На національному рівні ЄЕВ набуде функціональності.

Інвестиційний компонент має на меті скорочення витрат та втрат в системі централізованого теплопостачання через покращення ефективності згоряння, зменшення втрат та витоків у мережах передачі та розподілення, а також постачанні тепла на основі підходу, зумовленого попитом.

Компоненти, які фінансуються СЕКO та ЖТКЕ/Місто:

Встановлення індивідуальних теплових пунктів

ДО

ПІСЛЯ

 

Реконструкція Т/М

ДО

ПІСЛЯ

Реконструкція районної котельні шляхом встановлення термодинамічної установки органічного циклу Ренкіна (паливо-тріска деревини)

Загальні переваги проєкту:

– Зменшення споживання природнього газу складатиме до 6 326 854 у рік;
– Зменшення споживання електроенергії складатиме до 8 050 МВт-год у рік;
– Втрати теплопостачання зменшатися до 48 297 Гкал у рік;
– Зменшення викидів СО2 до 12 654 тон у рік;
– Зменшення експлуатаційних витрат та витрат на утримання;
– Удосконалення якості послуги теплопостачання та гарячого водопостачання