ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Проект «Реконструкція системи теплопостачання м. Житомир в рамках програми DemoUkraina DH»

Проект «Реконструкція системи теплопостачання м. Житомир в рамках програми DemoUkraina DH»

Загальна інформація про закупівлі в рамках програми DemoUkrainaDH

DemoUkrainaDH це фінансова програма створена Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) та урядом Швеції спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за підтримки фонду E5P*.

Sida та НЕФКО домовилися співпрацювати по об’єднаній програмі підтримки уряду й муніципалітетів в Україні з метою підтримки екологічно безпечних й енергоефективних демонстраційних проектів в секторі комунального теплопостачання України. На виконання цього Sida та НЕФКО уклали угоду про управління та адміністрування НЕФКО внеском Швеції до Фонду програми Sida-НЕФКО “Демо Україна, комунальне теплопостачання” від 6 грудня 2010 року, яка передбачає фінансування інвестиції в екологічно безпечні енергоефективні демонстраційні проекти.

Асамблея вкладників Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля, який заснований Європейським банком реконструкції та розвитку (далі — “ЄБРР”) в рамках Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (далі — “E5П”) 11 листопада 2011 схвалила надання певної технічної допомоги для реалізації проекту “Демо Україна, комунальне теплопостачання” й призначила НЕФКО в якості виконавчої агенції, на додаток до технічної допомоги, що надається цьому проекту Sida через Український консультаційний цільовий фонд Sida-НЕФКО.

Мета програми – продемонструвати українським містам нові рішення та технології централізованого опалення разом з міжнародною практикою підготовки проектів, проектування, проведення закупівель, виконання робіт та контролю результатів для досягнення більш енергоефективних та сталих послуг теплопостачання.

Програма підтримує розробку сталих та енергоефективних демонстраційних проектів, які призводять до, принаймні, 30% економії енергії та значного зменшення викидів CO2.

Програма спрямована на те, щоб через виконання конкретних проектів продемонструвати як можна модернізувати системи централізованого опалення, зробити їх більш енергоефективними та орієнтованими на споживача.

В рамках програми DemoUkraineDH за рахунок фінансування НЕФКО Підприємство впровадило інвестиційний Проект «Реконструкція системи теплопостачання  м. Житомир».

Відповідно до рішення сесії Житомирської міської ради від 24.01.2013 р. № 482 «Про надання дозволу  КП «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради на укладання кредитного договору з НЕФКО під гарантію  Житомирської міської ради», 15.10.2013 року між Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО), Житомирською міською радою та КП «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради були підписані: кредитний договір, гарантійний договір та договір про грант.

Інформація про закупівлі

Закупка обладнання для цього проекту проводилась шляхом проведенням тендерів по правилам закупівель НЕФКО, які відповідають всесвітньо визнаній практиці, що застосовується Міжнародними фінансовими організаціями (МФО).

Тендери були відкриті для участі компаній з будь-якої країни, за умови, що компанія не є неприйнятною, їй не заборонено брати участь в торгах національним або міжнародним законодавством чи санкціями накладеними Європейським Союзом або Радою Безпеки ООН. Були розглянуті всі пропозиції учасників, визначені переможці та укладені з ними контракти.

Загальна інформація про проект

Демонстраційний проект в Житомирі був завершений навесні 2015 р. Територія проекту включає п’ять багатоповерхових житлових будинків та дитячий садок. Метою проекту було:

– Впровадження теплопостачання керованого попитом через встановлення індивідуальних теплових пунктів з регулюванням постачання тепла відповідно до температури зовнішнього повітря.

– Зменшення втрат тепла в розподільчій мережі через заміну трубопроводів опалення на території проекту, всього 0.8 км (у двотрубному вимірі).

– Підвищення ефективності виробництва теплової енергії через впровадження нових конденсаційних котлів та теплового насосу для підготовки гарячої води влітку.

В рамках проекту було проведено реконструкцію котельні , а також:

– встановлено індивідуальні теплові пункти в 5 житлових будівлях та дитячому садочку;

– замінено теплові мережі в кількості 800 мп в двотрубному вимірі;

– встановлено 2-а теплові насоси.

Компоненти, які були профінансовані

Компонент Опис Тис. Євро Рік реалізації
Кредит Грант Внесок ЖТКЕ
Реконструкція котельні Проектом передбачено заміну застарілого  обладнання котельні на нове, енергоефективне з установкою 2 нових газових котлів потужністю по 0,7 МВт та 2-х теплових насосів для забезпечення ГВП дитячого садочку в неопалювальний період. 136,8 191,6 51,6 2014-2015
Всього по компоненту 380,0
Заміна теплових мереж в районі котельні Проектом передбачено заміну теплової мережі в районі котельні. Довжина теплової мережі – 800 мп в двотрубному обчислені. 59,4 15,4 24,3 2014-2015
Всього по компоненту 99,1
Встановлення ІТП Проектом передбачено встановлення ІТП в 5 житлових будинках і дитячому садочку. Загальна к-сть ІТП – 6 шт. 32,4 35,9 18,0 2014-2015
Всього по компоненту 86,3
РАЗОМ 228,6 242,9 93,9
Загальна сума по проекту 565,4

Загальна вартість проекту 565 346,02 Євро, з яких:

власний внесок КП ЖТКЕ – 93 891,66 Євро;

– грантові кошти SIDA – 242 826,14 Євро;

– кредитні кошти NEFCO – 228 628,22 Євро.

 

Період окупності проекту – 5,6 років.

 

В результаті реалізації проекту було покращено якість теплопостачання для 634 мешканців в п’яти житлових будинках м. Житомира та 77 вихованців дитячого садочку , а також забезпечено надійне гаряче водопостачання дитячого садочку.

Загальні переваги проекту

– Зменшення споживання природнього газу складає до 209 тис.нм³ у рік;

– Втрати теплопостачання зменшилися до 411 Гкал у рік;

– Зменшення викидів СО2 до 418 тони у рік;

– Економія електричної енергії до 13 МВт*год/рік;

– Зменшення експлуатаційних витрат та витрат на утримання;

– Удосконалення якості послуги теплопостачання та гарячого водопостачання