ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Звернення депутатів ЖМР до Президента, Верховної Ради та Кабміну з вимогою недопущення підняття тарифів.

Звернення депутатів ЖМР до Президента, Верховної Ради та Кабміну з вимогою недопущення підняття тарифів.

Депутати міської ради, 11 грудня, під час позачергового засідання прийняли звернення   до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо неприпустимості зростання цін на постачання та розподіл електричної енергії, постачання природного газу та розподіл природного газу.

У зверненні йдеться про те, що в країні зберігається важка епідеміологічна ситуація, спричинена вірусом СОVID-19, поглиблюється криза в економіці, збитків зазнають підприємці, зростає безробіття та рівень бідності. Платоспроможність українських родин погіршилась, а ціни на електричну енергію та газ невпинно ростуть, а разом із ними накопичуються борги населення.

«За таких умов додаткове підвищення цін на електричну енергію та природний газ для населення перетворюється на чинник дестабілізації ситуації в країні. Веде до зростання соціальної напруженості, політичної нестабільності та економічних потрясінь, – йдеться у  прийнятому сьогодні зверненні. – Зокрема, нашу глибоку стурбованість викликають рішення Кабінету Міністрів України, щодо відміни державного регулювання цін на природний газ та відміни пільгового тарифу на споживання електричної енергії на перші 100 кВт.

Стаття 48 Конституції України гарантує кожному громадянину України право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло. Враховуючи, рівень реальних доходівнаселення, подальше підвищення цін на енергоносії та комунальних тарифів призведе до прямого порушення цих прав українських громадян.

Ми звертаємось до Президента України, як Гаранта Конституції, вжити невідкладних заходів для недопущення зростання цін на електричну енергію та природний газ для населення.

Закликаємо Верховну Раду України розглянути можливість введення мораторію на підвищення цін на комунальні послуги для населення. Невідкладно внести зміни у законодавство для впорядкування ціноутворення і недопущення підвищення цін і тарифів на природний газ. Внести зміни до Державного бюджету України на 2021 рік за для забезпечення повноцінного фінансування житлово-комунальних субсидій для населення.

Звертаємось до Кабінету Міністрів України із закликом переглянути свої рішення щодо скасування пільгового тарифу на електроенергію для населення та відмовитись від намірів подальшого підвищення тарифів. Забезпечити державне регулювання цін на природний газ для населення України.

Сьогодні у період епідемії та важкої економічної кризи українські громадяни чекають від влади на всіх рівнях відповідальних дій. Влада має захищати інтереси виключно українського народу, керуватись національними інтересами, а не дослухатись до будь-яких зовнішніх порад чи директив.

З огляду на вище викладене, ми, депутати Житомирської міської ради VIII скликання, наполягаємо, щоб політичне керівництво держави чітко дотримувалось ст. 48 Конституції України та вжило невідкладних заходів, щодо відновлення державного регулювання цін на газ, пільгових тарифів на електроенергію».