ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Роз’яснення щодо – нарахування за місця загального користування (МЗК) . Чому необхідно сплачувати дану послугу

Роз’яснення щодо – нарахування за місця загального користування (МЗК) . Чому необхідно сплачувати дану послугу

Протягом останніх років наше підприємство не раз роз’яснювало чому споживачі, які перейшли на автономне опалення, мають сплачувати за опалення місць загального користування (МЗК). За час піля того як було введено оплату за опалення МЗК декілька споживачів оскаржували до суду питання законності нарахуваннь. Всі справи в судах були виграні нашим підприємством.

Тож ще раз нагадуємо про необхідність оплати за послуги з опалення МЗК.

Нижче наводимо аргументи викладені у рішеннях судів різних рівнів включно з Верховним Судом щодо правомірності нарахувань за МЗК.

*Відповідно до Постави Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 року № 630 споживачі, які відмовились від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води, оплачують послуги з централізованого опалення МЗК будинку відповідно до методики, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

*Відповідно до вказаної вище Постанови: у разі встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії споживач оплачує послуги згідно з їх показаннями пропорційно опалюваній площі (об`єму) квартири (будинку садибного типу) за умови здійснення власником, балансоутримувачем будинку та/або виконавцем заходів з утеплення місць загального користування будинку. У разі нездійснення таких заходів споживач не сплачує за опалення місць загального користування будинку.

Разом з тим, обов`язки з утеплення місць загального користування законодавством покладено на власника, балансоутримувача будинку та/або виконавця заходів з утеплення місць загального користування будинку, а не на підприємство, яке не є учасником таких відносин, тому не повинне нести негативні наслідки пов`язані з можливим невиконанням вказаними суб`єктами своїх обов`язків. Нарахування КП «Житомиртеплокомуненерго» витрат відповідно до Методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків та визначення плати за їх опалення, затвердженої наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 31 жовтня 2006 року № 359  проводиться незалежно від стану теплоізоляції трубопроводів підвалу на підставі лише даних про довжину, діаметр трубопроводів, загальну площу будинку, площу квартири власника.

*Як передбачено шостим розділом «Посібника та доповнення до Норм та вказівок з нормування витрат палива та теплової енергії на опалення житлових та громадських споруд, а також на господарсько-побутові потреби в Україні» КТМ 204 Україна 244-94, затвердженим Наказом Держбуду України №82, втрати теплової енергії на ділянці мережі від межі розподілу до місця установки опалювальних приладів належать до втрат абонента (споживача). Тому співвласники квартир повинні брати участь у витратах на утримання будинку пропорційно площі житла, а відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання не є підставою для звільнення мешканців від такої участі.

*Відсутність опалювальних приладів у під`їзді не може бути підставою для звільнення позивача від обов`язку оплачувати послуги з центрального опалення місць загального користування, оскільки розподільчі трубопроводи системи опалення будинку прокладені в підвалі і по горищу в ізоляції.

*За змістом пункту 38 Правил надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 № 830 споживач не звільняється від оплати послуги у частині відшкодування витрат за частину обсягу теплової енергії на задоволення загальнобудинкових потреб на опалення, який складається з обсягу теплової енергії на опалення місць загального користування і допоміжних приміщень будинку та обсягу теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання (за наявності циркуляції), у разі відключення (відокремлення) його квартири або нежитлового приміщення від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання).

Таким чином, співвласники квартир у багатоквартирному будинку повинні брати участь у витратах на утримання будинку пропорційно займаній площі житла, а відключення (відокремлення) окремих квартир такого будинку від мережі централізованого опалення не є підставою для звільнення мешканців від оплати послуги у частині відшкодування витрат за частину обсягу теплової енергії на задоволення загальнобудинкових потреб на опалення.