ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Тариф на тепло залишається економічно не обгрунтованим

Тариф на тепло залишається економічно не обгрунтованим

Протягом 3 років тариф на тепло ЖТКЕ залишається незмінним, не дивлячись на те, що цінність грошей за цей час сильно змінилась. Для того, щоб комунальні підприємства-тепловики не підвищували тарифи, держава пообіцяла компенсувати різницю в тарифах, яка утворюється внаслідок того, що діючий тариф нижчий за економічно обгрунтований.

Попри обіцянки, востаннє КП ЖТКЕ отримувало компенсацію за різницю в тарифах у грудні 2021 року за опалювальний сезон 2020-2021рр. З того часу сума, яку втратило підприємство через економічно не обгрунтований тариф, зросла до 309 млн 802 тис. гривень. Найбільша складова в цій цифрі – різниця в тарифах для населення, яка складає понад 291 млн гривень. Фактично, щомісяця під час опалювального сезону ця сума збільшується на десятки мільйонів гривень.

Така ситуація призводить до величезної діри у бюджеті ЖТКЕ, оскільки всі кошти, що отримані від споживачів, одразу йдуть на оплату за газ. Це не дає можливості підприємству не тільки розвиватися, але й закривати господарські потреби, проводити ремонти та виплачувати зарплати без допомоги міського бюджету.

Сподіваємось, що держава зрештою зверне увагу на тепловиків та виконає свої обіцянки. Поки продовжуємо працювати у збиток та шукати інші можливості для розвитку, як то спільні проєкти та допомога іноземних донорів, спрямовані на енергозбереження та підвищення енергонезалежності.💡